Sömn och unga – en omöjlig ekvation?

Man hör ibland ungdomar klaga över att de är trötta och har svårt att kunna sova. Samtidigt är de just i den åldern då de kanske allra mest skulle behöva sova gott om nätterna. Är sömn och unga en omöjlig ekvation? Vi lät tre ungdomar tycka till om saken.

SOVER. Benjamin Jämbäck, Belinda Jokinen och Daniela Helanne tycker det är skönt, avkopplande och självklart att sova.
Skönt, avkopplande och självklart. De är de första orden som gymnasiets andraklassare Daniela Helanne, Belinda Jokinen och Benjamin Jämbäck börjar tänka på då de funderar på begreppet sömn.
Sömn är ju, som de nämner, en självklar del av livet. Men hur länge behöver man egentligen sova när man är ung?
– Eftersom vi är unga så behöver vi ju nog sova en hel del, men det är ju också väldigt individuellt. Någon klarar sig med fyra timmar sömn per natt, en annan behöver åtminstone dubbelt så mycket för att må bra, säger Jokinen.
– Det varierar från person till person, instämmer Helanne. Åtta timmar är väl ändå det som rekommenderas för oss, fortsätter hon.
Men varför är det då så viktigt att sova?
Ungdomarna anser att sömnen speciellt i deras ålder spelar en stor roll för hur bra man orkar med sina studier.
– Får man inte tillräckligt med sömn är det svårt att orka med skola och jobb. Till och med hobbyer kan kännas jobbiga ifall man har sovit dåligt, påpekar Helanne.
– Studierna tar på krafterna, så ifall man inte sover ordentligt kan det i längden leda till utbrändhet, instämmer Jämbäck.
Redan en natt utan sömn sätter sina spår, vilket de unga menar att andra också snabbt lägger märke till hos en.
– Har jag inte sovit gott så märker nog människor omkring mig att jag är mer lättirriterad än vanligt, säger Jokinen.
– Jag blir sur, lättirriterad och osocial. Motsatsen till vad jag är då jag sovit gott, skrattar Helanne.
De konstaterar att det säkert finns flera orsaker till de här sömnlösa nätterna. Jämbäck nämner en av teorierna till varför han tror att en del unga har svårt att sova.
– Telefonen är garanterat en av bovarna, det är svårt att släppa taget om den.
Också stress och det att man helt enkelt har för mycket för sig är andra saker som de unga tror håller en vaken om nätterna. Själva anser de sig ändå ha relativt lätt att somna då de går och lägger sig.
– Jag somnar lätt, också i bussar. En gång somnade jag på vägen till Helsingfors, och då måste busschauffören väcka mig i Kampen, berättar Helanne.
Men har de då några tips för sådana unga som kämpar med att somna?
– Idrotta aldrig på kvällen före läggdags, men motionera mycket på dagen! Då är du lämpligt trött på kvällen, tipsar Jokinen.
– Att läsa kan också fungera, och det behöver ju inte nödvändigtvis vara en bok utan till exempel trevliga nyheter, säger Jämbäck.
Lugnande musik och annat avkopplande rekommenderas också varmt från deras sida.
– Avslappningsövningar brukar en del tycka om. Känner du att yoga gör dig avslappnad så kör med det! tycker Helanne.

ANDRA LÄSER