Mat, serier och en massa prat i kulturell mötesplats

– Mat är ett sätt bekanta sig med andra kulturer, och att bjuda på mat och ta emot den är sätt att visa respekt för andra. Det säger Mounir El, en av deltagarna i det antirasistiska evenemanget Respect i Grand på onsdagen.

BRA JIPPO. Md Nurul Absar, Mounir El, Salah Hassan och Tariku Arega uppskattade evenemanget i Grand, men hade hoppats på fler deltagare.
Helén Kurri
22.03.2018 11:39 UPPDATERAD 22.03.2018 13:45
Under den nationella veckan mot rasism arrangerades en rad olika aktiviteter i Borgå. På onsdagen bjöds man på maträtter och bakverk från olika länder i Grand, där jämlikhetsevenemanget Respect var öppet för alla intresserade.
Grupperna av bord i aulan är fullsatta, och vid ett av borden diskuterar fyra studerande vid Borgå folkakademi temat respekt. Respekt är förutsättningen för att lära känna andra etniska kulturer än sin egen, säger Md Nurul Absar, Mounir El, Salah Hassan och Tariku Arega.
SMAKAR OCH PRATAR. Nella Hedman och Kia Hägg från Lyeciparkens skola tycker att maten som serverades var god och evenemanget viktigt.
Men de konstaterar, som många andra nyanlända, att det inte är helt lätt att bli en del av den nya hemortens vardag. Kanske för att den här typen av evenemang och mötesplatser fortfarande ordnas rätt så sporadiskt och för att många är försiktiga att in nya och främmande människor i sin bekantskapskrets.
– Evenemanget har kanske inte marknadsförts tillräckligt effektivt heller. Tidpunkten en vardagseftermiddag hindrar säkert en del från att delta, säger Tariku Arega.
Mounir El får medhåll av sina vänner när han säger att Borgå i alla fall känns ganska internationell och att invånarna här är vänliga.
– Här hälsar man glatt hej, vilket inte alls är vanligt på alla orter.
SKAPAR SERIER. I serieverkstaden flödade kreativiteten.
En trappa upp instruerar Soili Jäppinen från förbundet Världens serier, World Comics Finland, ett femtontal ungdomar i konsten att göra seriestripps. Temat är givetvis respekt, och ungdomarna i serieverkstaden jobbar på med entusiasm och energi.
Niondeklassarna Nella Hedman och Kia Hägg från Lyceiparkens skola har hunnit smaka på maten, som de tycker var jättegod och bjöd på en del nya smaker.
– Respekt är att visa hänsyn, och att respektera alla människor oavsett vem man är och var man kommer ifrån, säger de båda.

ANDRA LÄSER