Johanna Försti tar nytt grepp på gamla godingar och lovar att skingra allt vad höstdepression heter

Fredagens gig i Borgå är inte Johanna Förstis första, men måhända blir konserten hennes bästa i Borgå? På Fabrikssalens scen backas den erkänt mångsidiga solisten upp av skickliga Tessa Virta Orkesteri.

VARM KONSERT. Johanna Försti, till höger, är tillbaka som solistgäst hos Tessa Virta Orkesteri, det vill säga Tessa Virta och Olli Peuhu. På fredag drar det ihop sig till varmhjärtad konsert i Fabrikssalen i Borgå.
29.10.2018 19:15 UPPDATERAD 30.10.2018 08:30
Sångerskan Johanna Försti har många järn i elden. För den breda publiken har hon blivit bekant från musikaliska tevesatsningar som Tähdet, tähdet, Obladii och framför allt från dansprogrammet Tanssii tähtien kanssa som nu rullar på för elfte säsongen.
I det sist nämnda formatet fungerar Försti som en av två solister i Sami Pitkämös orkester, och varje söndagskväll intar hon sin plats i inspelningsstudions orkesterdike.
– Jag är väldigt tacksam över att jag har mycket jobb, det är inte alls någon självklarhet för en frilansmusiker, säger hon när vi träffas hemma hos Tessa Virta och Olli Peuhu från Borgåbaserade Tessa Virta Orkesteri.
Johanna Försti är känd för sin välklingande och mångsidiga röst, och det är säkert en av orsakerna till att hon engageras flitigt i olika sammanhang. Vid sidan om sina många andra uppdrag ägnar hon sig åt det egna projektet Jo Stance som hon satsar på tillsammans med trumslagaren och producenten Teppo Mäkynen.

Själfylld kärlek

Gruppens energiska och själfyllda musik ligger Johanna Försti nära om hjärtat, och så har den också nära koppling till hennes första stora kärlek: Den svarta soulmusiken.
Däremellan sjunger hon gärna underhållningsmusik av olika slag.
– Det finns otroligt fina stycken inom populärmusiken, och jag kan egentligen inte säga vilka slags låtar jag mest gillar att sjunga. Det allra viktigaste är att det är stycken som sitter bra i munnen, och bortom det är det fiilisen för stunden som avgör, säger hon.
Försti sjunger helst låtar där texten och musiken följer en röd tråd, där helheten sömlöst hänger ihop från första till sista takten. Sedan kan det hända – som under konserten i Borgå i helgen – att hon vill leka lite med det vedertagna sättet att framföra en låt.
Det finns otroligt fina stycken inom populärmusiken, och jag kan egentligen inte säga vilka slags låtar jag mest gillar att sjunga

Schlager på nytt sätt

– Repertoaren formas bland annat av inhemska schlagerlåtar som jag arrangerat på nytt sätt. Orden och melodierna har jag inte gått åt, men däremot nog rytmen och publiken får faktiskt leka lite detektiv för att luska ut vilka låtar det handlar om, säger Johanna Försti.
– En del av styckena på låtlistan är nog ena riktiga överraskare.

Johanna Försti & Tessa Virta Orkesteri

Uppträder i Fabrikssalen i Konstfabriken fredagen den 2 november klockan 19.
Uppträder gör Johanna Försti, sång och violin, Tessa Virta, piano, Olli Peuhu, kontrabas, Peter Engberg, akustisk gitarr och Thomas Rönnholm, trummor.
På repertoaren står nyarrangerade versioner av inhemska klassiker, från Juice Leskinen via Katri Helena och Kari Tapio samt utländska stycken bland annat av Amy Winehouse och U2.
Biljetterna till konserten kostar 28,50 och fås i förköp från Konstfabrikens info och lippu.fi.
På fredagskvällen i Fabrikssalen handlar det ändå rätt långt om finska örhängen; om äldre och nyare hitlåtar som Johanna Försti bjuder på tillsammans med pianisten Tessa Virta och kontrabasisten Olli Peuhu, som för kvällen har med sig Peter Engberg på akustisk gitarr och Thomas Rönnholm på trummor.
– Det blir ett brett spektrum av låtar, från Laila Kinnunen via Rauli "Badding" Somerjoki och Hurriganes till Katri Helena och Kari Tapio.
De inhemska godbitarna får sällskap av låtar bland annat av Amy Winehouse och U2, och här fungerar det halvakustiska soundet och livedynamiken som sammanlänkande faktorer.
En del av styckena på låtlistan är nog ena riktiga överraskare.

Kommer du att spela banjo under konserten?

– Jag kan inte spela banjo, skrattar Johanna Försti. Det är många som frågat mig samma sak, och det beror på att det står på Wikipedia att jag spelar banjo.

Folkmusiken viktig

Ingen banjo alltså, men har publiken tur plockar hon kanske fram violinen – ett givet instrument för en flicka från Evijärvi som vuxit upp med den Kaustbyska folkmusiktraditionen. Förstis mamma har bland annat fått titeln mästarspelman i samband med folkmusikfestivalen i Kaustby.
– En enorm bit av mitt hjärta klappar för folkmusiken, och visst är det så att violinen blåser liv i många stycken, säger Johanna Försti.
Det är säkert en delorsak till hennes engagemang i folkmusikgruppen Frigg som förra veckan släppte singeln When the Land is white with snow. Gruppen med Johanna Försti och Timo Rautiainen som solister drar ut på turné i slutet av november och uppträder bland annat på Savoy-teatern i Helsingfors.
En enorm bit av mitt hjärta klappar för folkmusiken.

Varm konsert

Det är också tack vare folkmusiken som hon lagt sig till med vanan att lära in nya stycken enbart på gehör.
– Det är så man lär sig inom folkmusiken, genom att lyssna och plocka ut helheten bit för bit. Melodin och nyanserna kommer fram mycket bättre så, och samma gäller rytmen och klangvärlden som är väldigt viktig.
I Borgå har Johanna Försti tidigare uppträtt bland annat på Bosgård och på restaurang Johans tillsammans med Tessa Virta Orkesteri samt på Kulturhuset Grand som solist för Borgå Big Band, då tillsammans med Pete Parkkonen. På fredag är hon tillbaka och den här gången kliver hon upp på Fabrikssalens scen i syfte att skingra allt vad höstdepression heter.
– Det här blir en helt igenom varm konsert som är tänkt att få alla på gott humör.

ANDRA LÄSER