Smittade elever ska testas hemma – föräldrarna betalar

Om en barnfamilj får coronasmitta i Borgå gäller sju dagars hemkarantän innan barnet får gå till skola eller daghem. Dessutom ska barnet göra två negativa hemmatest – och föräldrarna betalar testen.

Föräldrarna fick på torsdag eftermiddag ett meddelande med anvisningar om hur de ska göra om man får coronasmitta i familjen. Frivillig karantän och hemmatest, är rådet.

Coronaviruset sprids med fart och under veckans tre första dagar gavs 287 positiva test i Borgå. Borgå stad har nu preciserat coronaanvisningar för barn inom småbarnspedagogik, skolelever, studerande och barnfamiljer. Instruktionerna gick ut till alla föräldrar via Wilma på torsdagseftermiddagen.

– Ifall det har konstaterats coronavirussmitta i din familj rekommenderas oberoende av eventuella vaccin frivillig hemkarantän på minst 7 dagar och två coronahemtest innan karantänen är slut. Om du får symtom eller om hemtestet är positivt, stanna hemma i minst 7 dagar från de första symtomen eller det positiva testet, står det i anvisningen.

Testen ska familjerna köpa själva. Staden hänvisar till Social- och hälsovårdsministeriet som informerat om att skolelever och studeranden kommer att få hemtest. Men tills vidare finns de alltså inte.

Om smittan sker i daghem, skolor och läroanstalter informeras undervisningsgruppen om smittan. Alla andra i gruppen uppmanas då göra hemmatest. Om barnet exponerats på fritiden och sedan får ett positivt test ska man själv meddela alla man haft nära kontakt med två dygn före symtomen.

– Omikron-varianten sprider sig snabbt, varför smittan borde konstateras snabbt (med hemtest) och närkontakterna informeras omedelbart så att dessa åtgärder har betydelse, står det i anvisningen.

ANDRA LÄSER