Dagen för den stora balen är här

Marketta Mattila och Millariikka Rytkönen har haft händerna fulla sedan inbjudan till självständighetens festmottagning på Presidentens slott kom.

FINSLIPNING. Marketta Mattila klär sig i grönt på slottsbalen.
06.12.2016 06:00
För en del finländare, som våra riksdagsledamöter, är slottsbalen en fest som är en årlig tradition. Men för dem som inbjudan kommer som en överraskning gäller det att raskt skrida till verket, speciellt om den inbjudna är en kvinna. Damerna har några veckor tid på sig att köpa eller låta sy en feststass, hinna till skobutiken och lyckas hitta skor som kombinerar fotvänlighet med elegans. Tanken går också genast till favoritfrisörskan med en förhoppning om att hon inte är bortrest den 6 december.
Inbjudan nådde Sibbobon Marketta Mattila den 21 november och hon förstod att det gällde att vara snabb i vändningarna.
– Jag berättade om inbjudan på Facebook och den vägen fick jag tipset om att sömmerskan Karina Pekola, som i några års tid sytt presidentmakan Jenni Haukios klänningar, bor i Sibbo. Hon har sin ateljé i Mårtensby, bara fem kilometer från mitt hem. Jag kontaktade henne och hon sade ja. För mig känns det bra och rätt att kunna stödja en lokal företagare.

Hovsömmerska

Karina Pekola har redan sytt tre klänningar åt Jenni Haukio. På frågan om den fjärde är på gång, svarar hon undvikande med att "vi får se" men ler samtidigt på ett sätt som kan tolkas som ett ja.
– Veckorna innan balen är en bråd tid för mig. I fjol sydde jag sex klänningar, inklusive min egen. I år har jag fyra beställningar.
Samarbetet med den nya kunden börjar alltid på samma sätt. Karina lät Marketta bläddra i ett modemagasin med många vackra kreationer. Den vägen fick Marketta en bild av vad hon önskar sig av festdressen.
– Jag ville att den skulle ha ett spetsliv med ärm och vara rätt åtsittande.
Sedan gällde det att hitta ett lämpligt material. Marketta Mattila är en vän av sidentygets skimmer.
– Jag åkte med henne till min godisbutik, tygaffären Villisilkki, säger Karina.
Det blev ett grönt sidentyg som klär Marketta Mattila mycket väl, också ideologiskt. Hon är ordförande för De grönas fullmäktigegrupp i Sibbo. Marketta säger att det vägde mellan grönt och rött, men att hon ändå bedömde att det röda hade varit lite för häftigt.
Vi träffar damerna när andra provningen är på gång.
– Klänningen ska inte vara för lång, skospetsarna ska få synas. Vi tar in lite till i livet, inte för mycket, du ska kunna röra dig ledigt i klänningen. Men annars börjar det bli rätt bra, säger Karina.
Marketta nickar instämmande, hon är nöjd med det hon ser i spegeln.

Yrket

Inbjudan till balen var riktad till kolumnisten Marketta Mattila. Hon skriver kolumner i Kanava som är Finlands ledande samhälls- och kulturpolitiska tidskrift. Dessutom är hon ledarskribent i Iltalehti.
– Eller så fick jag inbjudan för att jag skriver en del om natur och skog. Det är teman som Jenni Haukio tar upp i sin kolumn i tidskriften Apu.
En annan av de inbjudna är Borgåbon Millariikka Rytkönen. Hon var tidigare avdelningssköterska på BB i Borgå, i dag är hon ordförande för Finlands Barnmorskeförbund.
– Jag tror inte att mitt engagemang för Borgå BB är orsaken till att jag bjöds in. Den främsta orsaken är troligtvis den att barnmorskeutbildningen i Finland fyller 200 år i år.
Hon berättar att hon i motsats till många andra fick inbjudan tidigt, redan den 4 november. Hon har hört om gäster som fått inbjudan en vecka innan.
– Det första jag gjorde var att kolla med min frisörska Satu Eloranta om hon har tid för mig.

Inhemskt hantverk

Det hade hon och det blev både provfrisyr och festfrisyr.
– Frisyren ska inte bli för skulptural, utan vara något rockigare. Jag vet att Satu kan sin sak. Hon har lagt många effektfulla frisyrer.
Satu Eloranta säger att hon gör sitt bästa för att frisyren ska lyfta fram Millariikkas personlighet.
– Och fördelen med en provfrisyr är att det går att göra justeringar om så önskas.
Millariikka fäster stor vikt vid både det lokala och inhemska, framför allt inhemska kvinnor, när hon rustar sig för festen.
– Som barnmorska var det omöjligt att ha naglar, men nu som "pappersvändare" kan jag unna mig det, säger hon och visar fram sina händer och vällackerade naglar.
Manikyristen är en Borgåbo, likaså kosmetologen som ska säga sista ordet om Millariikkas utseende.
Hon är förtegen om klänningen. Den blir en överraskning.
– En kvinnlig designer står för den och i den finns något som visar att jag företräder landets 4 300 barnmorskor. Mera än det säger jag inte.
Smyckena som hon ska bära i kväll har hon låtit göra hos smyckekonstnären Anu Ek i Kervo.
– Och skorna är Minna Parikkas. Jag är svag för hennes skor, men de är dyra och det är inte ofta jag har råd till dem.

Första gången

Marketta Mattila har en gång tidigare befunnit sig på slottet.
– Det var 1983. Då var jag anställd som reporter på tidningen Keskisuomalainen och skulle bevaka balen.
Millariikka Rytkönen har ingen egen erfarenhet av slottet.
– Men min utförde reparationer där under den tid Martti Ahtisaari var president.
Millariikka säger att i vanliga fall inte känner nervositet inför stora evenemang.
– Men nu är jag spänd och tycker att jag hamnat i ett område utanför min egen bekvämlighetszon. Kanske det beror på att så stor vikt fästs vid det yttre. Som barnmorska är jag van att hålla mig i bakgrunden. Föderskan gör jobbet, jag finns med som assistans.

Festmottagningen 2016

Temat är Finlands starka sidor.
Styrkor som lyfts fram är bland annat ärlighet, innovationsförmåga, stabilitet, läskunnighet, skolframgångar och flickors möjligheter.
De inbjudna gästerna representerar på olika sätt dem som står bakom Finlands styrkor. Bland de inbjudna finns aktörer inom bildning och utbildning, aktiva inom frivilligorganisationer, forskare, fredsbevarare, framgångsrika idrottare, yrkespersoner inom naturskydd och innovativa företagare.
Bland de inbjudna gästerna finns dessutom finländare som utmärkt sig på olika sätt och personer som presidentparet träffat under året.
Ungefär 1 800 gäster har bjudits in.
Källa: Presidentens kansli.

ANDRA LÄSER