Sibbobördiga Törrönen nominerad till bragdmedaljen

De tre kandidaterna för årets bragdmedalj är utsedda. Idrottsgrenarna är handboll, tyngdlyftning och cykling.

STYRKA. Susanna Törrönen är en av de tre nominerade idrottare som nominerats till bragdmedaljen.

I dag, den 19 december, öppnar omröstningen för den anrikaste idrottspremieringen i Svenskfinland, Finlands Svenska Idrotts bragdmedalj. Bragdmedaljen, som första gången delades ut 1941, är en belöning och ett erkännande för en utomordentlig idrottsbragd under året. Bragdmedaljen kan tilldelas en idrottare, en ledare, en aktion, idrottshändelse eller för en idrottsgärning.

I år är Sibbobon Susanna Törrönen en av de nominerade.

Bragdmedaljen avgörs genom en omröstning på webben där vem som helst kan rösta. Omröstningen öppnar onsdag 19.12 och pågår fram till 9.1.2019. Rösten kan man lämna på www.idrott.fi

De nominerade för bragdmedaljen 2018 är:

Nico Rönnberg, handboll

Nico har slagit sig fram i europeisk handboll tack vara hans prestationer med laget Riihimäen Cocks i EHF Champions League. Det är första gången ett finländsk lag spelar i Champions League. För tillfället leder Nico även skytteligan i hela serien. Han ger Finland den storspelaridol som landet behöver.

Susanna Törrönen, kraftsport

Susanna som i kraftsporten representerar IF Sibbo-Vargarna tog 2018 hem inget mindre än två VM-guld och ett EM-guld i klassisk bänkpress. Hon innehar även juniorvärldsrekordet i klassisk bänkpress på 132,5 kg som hon lyfte inför hemmapubliken under VM i Vanda 2018.

Jaakko Hänninen, landsvägscykling

Jaakko representerar TWD-Länken och gjorde en skräll när han 2018 tog hem en bronsmedalj i VM i landsvägscykling för under 23-åringar. Världen fick då upp ögonen för den talangfulle och enormt drivna finska cyklisten vars styrka ligger i uppförsbackåkning och på tekniskt krävande rutter. Efter bronset kunde han ansluta sig till det franska proffscykelstallet Team ECSEL.