Grovt kriminellt belastad 31-åring häktad som misstänkt för två mordförsök i Borgå – allvarligt våldsdåd enligt polisen

En 31-årig man har häktats misstänkt för två mordförsök som ägde rum i Borgå på måndagen. Tidigare domar från tingsrätten pekar på flera allvarliga och våldsamma brott under de senaste åren.

En person begärs häktad med anledning av händelserna. I övrigt är det oklart exakt vad som hänt.
Max Nybergmax.nyberg@ostnyland.fi
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
16.09.2022 10:17 UPPDATERAD 19.09.2022 14:55
Två personer skadades i ett våldsamt dåd i Borgå på måndagen (12.9), meddelar Östra Nylands polisinrättning.
Händelsen, som polisen beskriver som ett "allvarligt våldsdåd", ägde rum klockan 19.30 på kvällen och ledde till att två personer fick skador som krävde sjukhusvård. I pressmeddelandet uppger polisen att en misstänkt gärningsperson begärs häktad i dag, den 16 september, som på sannolika skäl misstänkt för händelsen.
Ett samtal till Östra Nylands tingsrätt lite senare visar att att en 31-årig man begärts häktad, och att han på sannolika skäl misstänks för två mordförsök. ÖN har inte kunnat nå förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Tero Tyynelä för en kommentar.
”Förundersökningen är oavslutad, och i det här skedet informerar vi inte mera” säger han i ett pressmeddelande.
31-åringen har ett flertal domar från Östra Nylands tingsrätt sedan 2018, däribland narkotikabrott (ertappades med bland annat amfetamin och subutex), rattfyllerier, stölder, misshandel, grov misshandel och bilstölder. År 2020 dömdes han till exempel för att ha mordhotat och sedan skurit en annan person med en 20 centimeter lång kniv flera gånger på olika delar av kroppen. I samma helhet dömdes han också för ett annat dåd, ett rån där han misshandlade offret. Offret lyckades springa i väg, men 31-åringen sprang efter tills offret föll ihop vid ett träd. Där fortsatte misshandeln. 31-åringen tog 150 euro, en telefon och hemnycklarna.
Enligt Uusimaa ägde det senaste dådet rum i Gammelbacka, där gärningsmannen hade jagat åtminstone ett av offren och sedan slagit med ett tillhygge (astalo på finska).

ANDRA LÄSER