Kommuninvånares önskemål uppfylldes, stadsbussen Rinkeli kör i centrumområdet under ljusfestivalen

Stadsbussen Rinkeli kör runt i staden under festivalen Borgå Ljus, fredagen den 10 och lördagen den 11 februari klockan 18–21, till platser som är med i ljusfestivalen.

Stadsbussen Rinkeli kör under ljusfestivalen i Borgå.
31.01.2023 12:58
Initiativet till att stadsbussen ska köra under ljusfestivalen kom från en Borgåbo.
– En kommuninvånare ringde angående Borgå Ljus. Önskemålet var att Rinkeli skulle köra mellan de platser som deltar i ljusfestivalen så att också de som har svårt att röra sig kan ta del av stämningen på ett tryggt sätt via organiserad trafik. Vi beslutade att genomföra förslaget, säger evenemangsplanerare Katarina Broas i ett pressmeddelande.
Rinkeli kör mellan de platser som deltar i ljusfestivalen. Det är två bussar som kör runt, och man kan stiga på vid vilken hållplats som helst längs med rutten. Rutten och hållplatserna finns på webbsidan Borgå Ljus 2023 info – Visit Porvoo. De platser där Rinkeli stannar märks också ut med skyltar längs rutten.
Rinkeli är gratis för passagerarna och bussen kör i två riktningar. Rutten börjar från Konstfabriken och slutar framför hotellet Runo. Bussen åker sedan samma väg tillbaka till Konstfabriken.
– För att trafiken ska löpa smidigt under evenemanget önskar vi att så många som möjligt tar sig mellan de olika platserna i ljusfestivalen till fots eller med Rinkelibussen. På det sättet undviker vi onödiga rusningar, säger Broas.
Under festivalen finns det trafikledare i centrum och till exempel på Krämaretorget är en del av parkeringsområdet ur bruk.

ANDRA LÄSER