Signes praktik på Brandbacken kanske är hennes framtida jobb

Förra veckan har elever på årskurs åtta i Borgå fått prova arbetslivet, det kallas för prao. Men hur vet man vilken praoplats som fungerar bäst, och vad ska man tänka på när man väljer en praoplats? Här får du lite tips vad man kan tänka på.

Naomi Kimeli är sjukskötarstuderande från Kenya, och jobbar på Brandbackens seniorhus. Här handleder hon praoeleven Signe Grönqvist.
22.05.2023 08:05 UPPDATERAD 22.05.2023 16:44
Signe Grönqvist som går på åttan i Lyceiparkens skola gör sin prao på Brandbackens servicehus. Hon hjälper till med att bädda sängar, sköta om de äldre som bor där och mycket annar. Hon berättar att hennes styrkor – att vara lugn och hennes intresse av jobbet – hjälper henne att göra arbetet så bra som hon kan.
– Det är riktigt kul här, och jag har lärt mig väldigt mycket. Jag tycker att praon är en viktig del av inlärningen för att man får vara med i arbetslivet och se vad som händer.
Trots att hon valde den här arbetsplatsen för att hennes mamma jobbar här, har hon också valt Brandbacken för att hon ville se vad vårdaryrket går ut på. 
– Jag skulle kunna tänka mig att jobba som sjukskötare bland äldre i framtiden, säger Signe Grönqvist.

Tips för en bra praotid

Prao eller praktik är när eleverna på årskurs åtta och nio bekantar sig med arbetslivet, och skaffar sig färdigheter som kan användas i framtida jobb. Många väljer platser som är nära hemmet, var ens föräldrar jobbar, eller någonting som passar ens hobby och fritidsaktiviteter.  Men ett annat viktigt kriterium är att man vill prova på ett jobb som kanske kan bli ens framtida yrke.
Personligen tycker jag att den bästa praoplatsen hittar man genom sina egna hobbyer. Jag tycker om att skriva och fotografera. Därför valde jag tidningen Östnyland som en plats där jag kan lära mig mer om journalistyrket, bli bättre på att skriva och vad man ska tänka på när man skriver en artikel eller intervjuar någon.
Om man inte har en hobby, så kan man också fundera på saker som man vet att man är bra på. Om man till exempel är bra med barn kan man söka praoplats i skolor, förskolor och daghem. Om man är bra på att sortera och städa så får man många praomöjligheter i butiker och andra företag.

Var noga då du väljer praoplats

Kom alltid ihåg att inte söka en praoplats som du vet är svår för dig eller som du tycker är tråkig, för att då kommer din motivation för praon att sjunka. Du kommer kanske mest att använda din telefon eller inte göra någonting alls. 
Tro mig, det kommer att hända. Om du har tråkigt i skolan och börjar använda din telefon, kommer samma sak att hända på praon om tycker den är tråkig. Jag har själv varit aktiv, träffat folk, skrivit artiklar, så min praotid på ÖN har varit rolig.

    ANDRA LÄSER