Albert Häggblom: Skådespelarens hur eller vad?

Är det magi eller teknik bakom lyckade skådespelarprestationer? Både och, skriver dagens kolumnist. Ju mer man tränar desto mer magiskt blir det.

18.02.2023 10:33
Som frilansande och mångsysslande skådespelare stöter jag ofta på en massa intressanta frågor. Många undrar hur det är att jobba med osäkerheten som frilansare, andra undrar vad jobbet egentligen går ut på. Jag får frågor om hur det går ihop rent ekonomiskt, och vissa är väldigt specifika, och kan till exempel undra hur man skådespelar en giraff på bästa sätt?
En del svar är ju mer självklara än andra, och vissa svar bygger helt och hållet på en personlig erfarenhet. Men det som är intressant just när det kommer till frågor om skådespel och skådespelarnas arbete och tekniker, är att många verkar tro att det finns en massa hemligheter och mystik kring yrket och hantverket. Ungefär som att en “riktig” skådespelare vet “sanningen” om skådespelet och kan förvandla vilket manus och text som helst till en tårdrypande stark situation på liv och död, bara genom att utöva sin “skådespelarmagi”. Och visst kan det kanske verka så utifrån sett. 
Speciellt när erfarna skådespelare gång på gång uppnår “magin” och framstår som strålande skådespelare. Någon gång kanske en mindre erfaren skådespelare också överraskar sig själv och når “det magiska”, och det är väl lite likadant med idrottsmän och deras prestationer tänker jag. Ett konkret jobb. Ju mer man tränar desto mer magiskt blir det helt enkelt.
Men frågan kvarstår, vad är det en skådespelare egentligen gör? Vad är det skådespelaren lär sig på scenskolan som är “hemligheten” bakom skådespelet? Det som är själva nyckeln till ett bra skådespel?

ANDRA LÄSER