Levande växter och julkalender på teckenspråk finns med bland östnyländska kulturprojekt som får fondstöd

Svenska kulturfondens stora vårutdelning kommer med välkommet bidrag till många kulturaktörer i östra Nyland. Bland mottagarna finns både nysatsningar och gamla bekanta.

Marielle Eklund-Vasama (t.h.) finns med bland de östnyländska kulturarbetarna som får bidrag (26 000 euro) från Svenska kulturfonden. Här ses hon i rollen som regissör för Via Crucis i Borgå.
19.03.2021 06:30
Regionens ungdomsföreningar och kulturhus är givna bidragstagare när Svenska kulturfonden beviljar understöd utifrån ansökningarna som lämnades in i november 2020.
Hela 3 miljoner euro riktas till kultur regionerna och en inte föraktlig andel viks för östnyländska kultursatsningar. Nämnas kan bildkonstfestivalen Borgå Triennalen som ordnas i Borgå 2021 och som omfattar femton utställningar och evenemang. Triennalarrangörerna får ett bidrag på 15 000 euro.
Sibeliusdagarna i Lovisa 2021, som år i för första gången ordnas av föreningen Lovisa Sång, får ett bidrag på 10 000 euro. Lovisa är bas också för Loviisa Contemporarys projekt Så Svarar Skogen som får ett stöd på 15 000 euro. Det tvåspråkiga och tvärvetenskapliga projektet kombinerar performativa körföreställningar med en rumslig installation med levande växter.
Bland de enskilda mottagarna hittas bland annat författaren Mikaela Strömberg-Schalin som får 26 000 euro. Hennes senaste roman Sophie, som var djupt förankrad i den östnyländska historien, utkom 2015.

Skulptur, scen och musik

[article_image index="2" format="portrait" align="left"]

Samma summa får också Lovisa-skulptören Pia Sirén för sitt konstnärliga arbete. Sirén var nyligen aktuell, inte för sin konst, utanför sitt pågående renoveringsprojekt i Lovisa, där Kasténs gamla korvfabrik blir bostad och kulturarena.
Jazztrummisen Thomas Törnroos i Borgå beviljas ett lika stort bidrag för konstnärligt arbete i ett år. Fokus ligger på instrumentalmusik.
Motsvarande summa, 26 000 euro får även Borgåbon Marielle Eklund-Vasama för att arbeta med teater i ett ås tid. Eklund-Vasama är bekant bland annat som regissör för Via Crucis, medan hon i fjol sågs på scenen när Lilla Villans tioårsjubileumspjäs Flätan som sattes upp.
På teaterfronten kan man också lyfta fram Kim Gustafsson, här i egenskap av representant för Finlandssvenska teatern. Teatern får 8 000 euro för ett teaterprojekt om skuld och missbruk som riktar sig både till en finlandssvensk och till en nordisk publik.
Dockteater- och musikföreställningen Honungshjärta och dockteaterkonstnären Anne Lihavainen får ett stöd på 4 500 euro.
Lika mycket, 8 000 euro, får Borgåbon Zacheriah Kramer för ett konstprojekt som utformas utifrån spänning mellan gemenskapen och individens berättelse.
Dockteaterkonstnären Anne Lihavainen, här fotograferad i samband med ett projekt på Lilla Villan i Sibbo, får 4 500 euro för den kommande föreställningen Honungshjärta.

Julkalender med tecken

Sandra Westerholm i Sibbo får för sin del 8 000 euro för en satsning på teckenspråk. Hon siktar på att utveckla och producera tecken som stöd för en julkalender som publiceras på webben 2021.
Som ett intressant projekt, helrätt i tiden, låter också arbetsgruppen Kärkis dansföreställning. Med Pietari Kärki i spetsen syftar den Sibbobaserade gruppen på att skapa ett dansverk som handlar om "klimatkänslor för barnsliga familjer". Bidraget är på 4 000 euro.
Vad arbetsgruppen En kväll i Österbotten i Lovisa har på gång verkar också. Med författaren Johanna Holmström i spetsen siktar gruppen på en tvärkonstnärlig miniturné i finlandssvenska Österbotten. Turnén genomförs tillsammans med en grupp professionella artister sensommaren/hösten 2021 och får ett bidrag på 6 000 euro.
Bland bidragstagarna hittas även Understödsföreningen för Nya Östis. Lokaltidningen får 10 000 euro för journalistik och kritik.
Svenska kulturfondens webbplats finns alla bidragstagare listade.