Här är Östnylands sommarvikarier

I några veckors tid har helt nya namn, och några som är bekanta från tidigare somrar, signerat artiklarna och fotografierna i tidningen. Så här vill sommarvikarierna presentera sig själva för dig som läser.

Sommarvikarier. Viivi Ikonen, Melvin Londen, Sofia From, Laura Oksanen, Victoria Riikonen och Jon Nyqvist jobbar på tidningen Östnyland i sommar.

Victoria Riikonen, reporter

– Jag gör comeback på tidningen Östnyland efter en sommar på radion. Före det har jag jobbat på Östnyland under tre somrar. Jag har studerat i Åbo så det känns trevligt att igen vara tillbaka i hemknutarna. Studierna handlar om genusvetenskap och jag skriver min magisteravhandling om unga kvinnliga journalisters arbete. Jämställdhetsfrågor har jag alltid i bakhuvudet när jag jobbar och funderar till exempel på hur personer av olika kön och i olika åldrar framställs i tidningen. I höst blir det mer studier då jag börjar studera manus och regi på Arcada. Det är ju också en del av mediefältet och jag hoppas på att studierna ska ge mig ett bredare perspektiv på branschen.

Sofia From, praktikant

– I höst börjar jag på ettan i Borgå Gymnasium och nu under sommaren jobbar jag i sammanlagt tre veckor som praktikant på Östnyland. Det är roligt att skriva och det känns ganska lätt för mig att skriva artiklar. När vi skriver uppsatser i skolan kan man få en väldigt allmän rubrik som "En sak jag tycker om" men här på tidningen får jag mera konkreta uppdrag och det tycker jag om. På fritiden läser jag mycket, främst fantasy-böcker, och jag skulle säga att det hjälpt att utveckla mitt språk. Ju mer man läser och skriver desto bättre blir man. Vad jag ska bli i framtiden är en alltför stor fråga, gymnasiet är bra för då har man ännu tre år på sig att fundera. Jag gillar journalistik men jag vill vänta och se om jag hittar något ännu intressantare. Det jag vet att jag inte vill bli är lastbilsförare eller frisör.

Jon Nyqvist, reporter

– Efter drygt tio år på olika jobb som vakt, möbelmontör och kusk hittade jag mig inom journalistikbranschen. Jag studerar på Soc & kom och borde bli klar så småningom. Man kan ju jobba med väldigt olika uppgifter inom journalistiken men skrivandet har varit nummer ett för mig. Det känns bekvämast att skriva om ämnen jag känner till, men till exempel har lokalpolitiken börjat kännas alltmer intressant ju mer man kommer in i den. Det finns många personligheter inom kommunalpolitiken i östra Nyland. Jag är intresserad av film och spel och är en ganska stor nörd i ordets positiva bemärkelse. Kreativt skrivande har en plats i mitt hjärta och om jag helt skulle få välja skulle jag skriva manus för filmer, tv-serier eller spel. Fast här gäller det säkert att skapa sina egna chanser. Jag tycker också om att diskutera skrivande med författare, det är intressant att höra hur de tänker när de skapar.

Laura Oksanen, reporter

– Jag har flyttat från den riktiga huvudstaden Åbo till Helsingfors. Jag har studerat historia i sex år så börjar snart vara klar med att gräva i arkiven. Jag har också läst spanska och franska och har varit på utbyte i Montreal i franskspråkiga Kanada. Tidigare har jag jobbat som journalistpraktikant på HBL och även som chefredaktör på ämnesföreningstidningen Papyrus. Borgå och tidningen Östnyland är en ny bekantskap för mig, det har varit roligt och lärorikt att få upptäcka en ny region. Som journalist och privatperson är jag intresserad av det mesta men politik och söta djur har en särskild plats i mitt hjärta. Sedan nioåring har jag varit med i scouterna, jag tycker om att jobba tillsammans med andra människor mot ett gemensamt mål. Trots att jag varit med länge har jag ännu inte lärt mig att vara försiktig kring eld och heta föremål, jag har en specialtalang för att bränna mig.

Melvin Londen, reporter

– Jag kommer från Helsingfors där jag gick hela grundskolan och gymnasiet i Steinerskolan i Brunakärr. Jag har alltid tyckt om att resa så efter gymnasiet åkte jag på utbyte till Tyskland. Jag ville lära mig ett nytt språk och jag har alltid gillat utmaningar, speciellt sådana där jag åker till nya platser där jag inte känner någon. Senare har jag bott i bland annat Danmark och jag har också gjort en längre resa i Asien. Sju av de mest spännande och konstiga dagarna i mitt liv var då jag åkte tåg från Helsingfors till Peking. Jag är ganska sportig och tycker om att läsa. Jag är alltid ivrig att lära mig nya saker och blir lätt inspirerad. Det här kan ändå ibland leda till stress och att det hela slutar framför en hjärndöd serie på Netflix i stället. Efter att ha studerat journalistik i Sverige i ett år är jag jättetaggad på att få vara i Borgå och lära mig lokaljournalistik på en så gott som idealisk plats: på Östnyland har jag fått stort ansvar fast jag ännu inte har så mycket erfarenhet. Jag gillar att få skriva om smått och stort, allvarligt och lättsamt.

Viivi Ikonen, fotograf

– Jag blev klar från medielinjen på Prakticum på våren. Jag har flera gånger praktiserat på tidningen Östnyland under olika årstiden men det här är min andra sommar. Sommaren tycker jag är den trevligaste tiden på reaktionen. Förutom arbetet på tidningen har jag också fotat en del studentbilder och andra typer av porträtt. Jag gillar mest att fota människor för det är väldigt krävande: man måste försöka fånga människans personlighet och känslor. Då man fotograferar icke-levande objekt kan man skapa den känslan man vill i bilden. Som fotograf vill jag pröva på olika saker för att vara säker på om det är det yrket jag vill jobba med i framtiden. Jag gillar också att röra på mig så jag har funderat på att börja studera till idrottsinstruktör. Men fotandet kommer säkert alltid att finnas med på något sätt. Jag är jättekreativ så jag vill ha ett skapande arbete. Att bara sitta i ett kontor passar inte för mig.

ANDRA LÄSER