Borgå hyllar Alva Forsius med en staty

Alva Forsius 150-årsjubileum kulminerar på tisdagen den 24 maj då staden avtäcker den nya Alva-statyn vid det före detta förlossningssjukhuset.

VILJESTRYRKA. Alva Forsius arbetade för kvinnornas och barnens väl.
Sofia Strömgård
23.05.2016 08:11 UPPDATERAD 23.05.2016 14:47
Alva Forsius föddes 24.5 1866 i Borgå och arbetade under sitt liv för kvinnor och barns välbefinnande. Under den tiden var dödligheten bland nyfödda och småbarn hög och ogifta mammor hade svårt att klara sig. Forsius arbetade för en modernare mödravård och rådgivningsverksamhet i Finland och ett resultat av hennes jobb var det privata förlossningssjukhuset vid Jonasbacken i Borgå som öppnade 1899. Forsius bidrog även till att landets första mamma-barnhem, Solhem, grundades 1914 intill förlossningssjukhuset.
Ett minnesmärke över Alva Forsius avtäcks vid det forna förlossningssjukhuset (nuvarande vandrarhemmet) på Linnankoskigatan 1 klockan 10 på tisdag. Senare samma dag ordnas ett Alva-jubileumsseminarium mellan klockan 14 och 16.30 på Grand.
Under seminariet behandlas föräldraskap och de krav som ställs på föräldrar i dagens samhälle. Befolkningsförbundets ordförande Maria Kaisa Aula och författaren Tommy Hellsten föreläser om föräldraskap, närvaro, välbefinnande och glädje i familjer, samt hur sociala medier påverkar föräldraskapet. Seminariet öppnas av stadsfullmäktiges ordförande Mikaela Nylander.
Syftet med jubileumsåret är att lyfta fram Alva Forsius livsgärning samt att främja välbefinnandet bland barn och familjer i Borgå.