Unikt jugendhus i Borgå till salu — här har många kulturpersoner bott

Konstnärinnan Hanna Segerstråle är känd för sina målningar av barn i vardagsmiljö. Nu säljs familjens forna hem i Borgå, där hon skapade målningarna.

Det finns inte mindre än nio eldstäder i lägenheten. De fem kakelugnarna i gatuplan har byggts om till elspisar som värms med nattel. Matsalen ligger mellan köket och musikrummet, fönstren vetter ut mot den närliggande parken.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
19.05.2023 06:36
Det över hundra år gamla jugendhuset i Borgå har sett både konstnärsliv och hört musikkonserter på nära håll. Dess första ägarinna, konstnärinnan Hanna Frosterus-Segerstråle målade många av sina tavlor just i det här hemmet. De nuvarande ägarna, musikerparet Liisa Moliis och Kimmo Niininen, har öppnat upp sitt hem för publiken och bjudit på konserter i vardagsrummet.
Däremellan har många andra kulturpersoner bott i det välkända ljusblåa huset längs Brunnsgatan i Borgå, bland andra bildkonstnären Matti Kujasalo, författaren Tito Colliander och målaren Stig Fredriksson.
Nu är konstnärshemmet till salu, nyrenoverat och komplett med möbler och instrument. Livet har fört ägarfamiljen ut i världen, de bor nu i Budapest och lägenheten söker nytt gårdsfolk. Affären omfattar egentligen ena halvan av ett större parhus. Husbolaget Hemmet består av två jugendhus med sammanlagt fyra bostäder och en gemensam innergård. 

ANDRA LÄSER