Fyra körer sjöng om fred och tolerans

När fyra körer får ett gemensamt tema, men helt fritt får välja vad de vill framföra, kan det bli riktigt intressant! Så gick det när Borgånejdens sång- och musikförbund lördag den 27.1 inför en full festsal bjöd på konsert under namnet Fred och tolerans.

ALLA. BSMF:s alla körer uppträdde tillsammans. Blandade körerna var Box sångkör och Östersundom sångkör. Damkörerna var Borgå damkör och MiSisters, båda från Borgå.
30.01.2018 13:40 UPPDATERAD 30.01.2018 14:38
Fredsdagen och ickevåldsdagen firas på hösten fast det går lika bra att hylla det goda syftet även i januari, menade körerna.
Det blev en hel del nostalgiska sånger från 60-talet och hippie-tiden. Borgå damkör, under ledning av Kaj Silfvast framförde Blowing in the Wind av Bob Dylan och Jag hade en gång en båt av Cornelis Vreeswijk. Östersundom sångkör, som leds av Jessica Lång, hade också satsat på Vreeswijk med den dramatiska låten Somliga går med trasiga skor, som tillspetsades av pianoackompanjemang i växande crescendo och trummor därtill.
Box sångkörs Where have all the flowers Gone under Gustav Antells ledning och I natt jag drömde med Jessica Lång och ett 60-tal sångare, övertygade om allas fredliga motiv denna ruggiga lördagseftermiddag.

Också nyskrivet

Men även helt nyskriven musik ingick i programmet. Borgå MiSisters framförde bland annat En dröm med text och musik av Amanda Henriksson, som själv ledde kören. Ett fräscht inslag var MiSisters’ israeliska kanon-sång Tuuli soi i lugnande vaggvisetoner. Den äldsta musiken var kanonsången Dona Nobis Pacem eller Ge oss frid, från 600-talet och en annan klassiker var Vad är en vänskap, till musik av Joseph Haydn från slutet av 1700-talet.
Båda sångerna är alltid lika aktuella och populära. När körerna dessutom kan dessa sånger in och ut, är klangen garanterat övertygande. – koristerna själva gillar att sjunga i stora, sammansatta körer, för omväxling.
Rydmans Så skön är vår jord klingade underbart melodiskt med allt från höga, klara sopraner till djupaste mjuka basar.
Nytt för denna gång var att också dirigenterna uppträdde med solosång eller i duo, ackompanjerade varandras körer kors och tvärs eller gästade i någon kör. Mellan varven fick publiken höra poesi i försonande anda, Karin Boyes dikt Jag vill möta och Stig Dagermans Namnet Människa.

Hedersmedlemmar och framtidstro

Förbundet utnämnde tre nya hedersmedlemmar för mångårig, diger och betydande arbetsinsats för förbundets väl. Fram ropades Tua Lindberg-Selén och Maj-Britt Wahlström, båda från Borgå, och Svea Lindqvist från Box sångkör. Svea tilldelades dessutom förbundets 50-års sångarmärke, en verklig raritet.
Nästa år fyller förbundet 100 år och jubileumsförberedelserna är i full gång, med Amanda Henriksson som konstnärlig ledare. Också körer utanför förbundet blir inbjudna att delta i programmet.

ANDRA LÄSER