Åtta finslipade diamanter gör upp om Runebergspriset

Bokåret som gått har varit en fest för romankonsten. Det konstaterar Runebergsprisets tremannajury som bland tvåhundra titlar utsett åtta kandiderande alster: sex romaner, en novellsamling och ett lyrikhäfte

ÅTTA FÖRFATTARE. Sex romanförfattare, en lyriker och en novellist gör upp om Runebergspriset i litteratur 2018. Fr.v. Asko Sahlberg, Anu Kaaja, Marjo Niemi, Olavi Koistinen, Juha Kulmala, Johanna Holmström, Rosa Liksom och Miki Liukkonen.
Åtta olika verk, åtta språkliga universum, åtta perspektiv på världar. Det är slutsumman av frilansjournalisten Maija Jelkänens, lyrikern Heli Slungas samt kulturjournalisten och kritikern Sofie Staras läsvärv.
– Var och en av författarna har något betydelsefullt att säga om hur vi lever, och endast den konstnärliga nivån har varit avgörande. En tjock roman har fått samma tyngd som ett poesihäfte, säger förvalsjuryns ordförande Heli Slunga då namnen på kandidaterna för Runebergspriset i litteratur offentliggjordes i Runebergs hem på torsdagen.
Med tvåhundra verk på nattygsbordet, varav cirka fyrtio på svenska, har förvalsjuryn fått en bred uppfattning om det litterära utbudet i Finland under året som gått. Den hundraåriga nationen har föga överraskande varit ett återkommande tema i årets bokskörd, och författare har avhandlat både krig och nationellt uppvaknande liksom natur och kulturhistoria i sina litterära texter.
En tjock roman har fått samma tyngd som ett poesihäfte.

Romanen frodas

Slunga konstaterar att romanen lever och mår bra medan poesin, essäerna och novellerna, speciellt på svenska, är på undantag.
– Det är anmärkningsvärt hur lite lyrik de stora förlagen gett ut i år, säger Slunga.
Det mångkulturella Finland lyser också med sin frånvaro i årets bokskörd och Sofie Stara lyfter fram Liljendalbördiga Adrian Perera med diktsamlingen White Monkey som ett lysande undantag.

8

litterära verk kandiderar för Runebergspriset i litteratur 2018:
Johanna Holmström: Själarnas ö, Förlaget (roman), Anu Kaaja: Leda, Teos (roman), Olavi Koistinen: Mies joka laski miljardiin, Kosmos (noveller), Juha Kulmala: Ränttätänttä, Savukeidas (dikter), Rosa Liksom: Everstinna, Like (roman), Miki Liukkonen: O, WSOY (roman), Marjo Niemi: Kaikkien menetysten äiti, Teos (roman), Asko Sahlberg: Amandan maailmat, Like (roman).
Kandidaterna utsågs av en förvalsjury bestående av frilansjournalisten Maija Jelkänen, lyrikern Heli Slunga och kulturjournalisten och kritikern Sofie Stara.
En prisjury som består av litteraturredaktören Pia Ingström, kritikern Mervi Kantokorpi och författaren Marja-Leena Tiainen utser vinnaren.
Bland de nominerade böckerna hittas dock ett poesialbum, Juha Kulmalas beatpoetiska Ränttätänttä, och en novellsamling, Olavi Koistinen Mies joka laski miljardiin, där de finländska antihjältarna som är förlorare i det sociala spelet – juntarna om man så vill – ges en röst.
De övriga nominerade alstren är romaner och glädjande nog lyfter flera, däribland Sibbobördiga Johanna Holmströms Själarnas ö, kvinnornas berättelser (se artikel intill).
Rosa Liksom, som 2011 fick Finlandiapriset för romanen Hytti nro 6, är exempelvis nominerad med Everstinna där huvudpersonen är en "okonventionell och motstridig superkvinna" som lever sitt liv på meänkieli. I betydligt dystrare environger rör sig däremot Marjo Niemi med Kaikkien menetysten äiti. Niemis roman är konstruerad som en ryckig monolog där läsaren får bevittna den kvinnliga huvudpersonens förvirring, mentala kollaps och sönderfall.

Livgörande litteratur

– Bra litteratur påverkar oss kroppsligt. Då ögonen tåras, skrattet stiger från magen och det går kalla kårar längs ryggraden, då väcks man ofrånkomligen till liv, konstaterar Slunga.
Som en modern helgonlegend beskrivs å in sida Asko Sahlbergs roman Amandan maailmat. Här granskar författaren medmänsklig kärlek i en allt mörkare verklighet där samhällets svaga är lika utsatta som i en film av Aki Kaurismäki.
Bra litteratur påverkar oss kroppsligt.
Anu Kaajas Leda bjuder läsaren på en medryckande tur bland förföriska krusiduller, förlorad oskuld och relationsförvecklingar i salonger och lusthus. Så är romanen också en delikat berättad, mångbottnad pastisch på 1700-talets budoarroman.

Starka berättelser

Sist i romanraden, men definitivt inte minst, är Miki Liukkonens tegelsten O på hela 859 sidor. Boken har ett myllrande persongalleri, bland annat i form av ett lag med simmare som förbereder sig för de olympiska spelen och en vattenrutschkaneföretagare med konstnärliga ambitioner. Som en samlande underström i romanen finner man neurosen som äter upp personerna inifrån.
– De nominerade verken präglas av en stark subjektiv berättarstil och en personlig upplevelsevärld, sammanfattar lyrikern Heli Slunga.
Vinnaren av Runebergspriset i litteratur 2018 väljs av en prisjury som består av litteraturredaktören Pia Ingström, kritikern Mervi Kantokorpi och författaren Marja-Leena Tiainen.

Runebergspriset

Runebergspriset i litteratur har sedan 1986 delats ut årligen på Runebergsdagen den 5 februari.
Priset syftar till att stödja kvalitetslitteratur på svenska och finska i Finland, och till att skapa litterär diskussion.
Bakom priset ligger Borgå stad, tidningen Uusimaa, Suomen Kirjailijaliitto, Finlands författareförbund och Finlands kritikerförbund.
Prissumman är på 10 000 euro.

ANDRA LÄSER