Äldreveckan firas i Borgå med många programpunkter

Temat för den riksomfattande temaveckan är "Naturen ger kraft". Lördagen den 9 oktober blir det bland annat ett friluftsevenemang på centralidrottsplanen.

Så här varmt är det kanske inte på centralidrottsplanen när äldreveckan firas där lördagen den 9 oktober, men man hoppas ändå på stor uppslutning. Arkivbild.
ön
29.09.2021 17:30
En blandning av kultur, friluftsliv och föreläsningar bjuds det på under äldreveckan, mellan den 3 och den 10 oktober, i Borgå.
Det är äldrerådet som koordinerar programmet under äldreveckan. I år har man varit tvungen att hoppa över både inledningsfesten och den redan traditionella mässan, men har ändå skapat ett mångsidigt program.
Ett av äldreveckans mest populära evenemang är säkert Marions konsert Aurinkosilmät på Kulturhuset Grand på onsdag klockan 19. Biljetterna har gått åt och konserten är tillsvidare slutsåld, men nya biljetter kan ges ut eftersom coronarestriktionerna lättas.
På fredag hålls konsert med Tom Nyman, Kulturhuset Grand kl. 19. Konserten är öppen för alla och pensionärsbiljetten är avsevärt billigare. En kvot biljetter till priset 10 €, norm. 20 €/15 €. Biljettreservation: marika.kettunen@porvoo.fi eller 040 489 9576.

Borgå förr

På onsdag är det dags för guidad rundtur. Empirens tjusning, senioreftermiddag. Rundtur till Empirestadsdelen enligt gamla fotografers ögon, avgång från Runebergsparken kl. 13 (finska) och kl. 14 (svenska). Evenemanget är avgiftsfritt. Till rundturerna kan tas emot 10 personer, och platserna fylls i den ordning som anmälningarna kommer in: margaretha.jamback@porvoonmuseo.fi
På lördag är det fritt inträde till Borgå museum, Gamla Rådhuset (Ågatan 45), Holmska gården (Mellangatan 11) och till Runebergs hemmuseum (Alexandersgatan 3) kl. 10–16.

Ärtsoppa på centralidrottsplanen

Två större sammankomster ordnas under veckan.
På torsdagen hålls konditionskaffe i Kokonhallen, Ishockeyvägen 3, mellan klockan 14 och 16.
Där finns möjlighet att spela pickleball, pingis, curling, boccia och promenerar Efter konditionsstunden bjuds deltagarna på kaffe.
Terapitjänsterna delar ut avgiftsfria halkskydd till personer som fyllt 75 år samt ger handledning i hur man kan undvika fall. Deltagarna är också välkomna att ta del av tankar om utvecklingen av Kokon idrottscentrum och att berätta sin egen åsikt.
På lördagen blir det ett friluftsevenemang på centralidrottsplanen mellan klockan 11.45 och 14.
Evenemanget inleds med tal av stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula. Därefter får deltagarna själva ta sig runt planen till fots, med rollator, rullstol och njuta av höstluften.Dessutom arrangeras det roliga tävlingar på planen och kaffeservering. Gratis ärtsoppa ur soppkanon.
Terapitjänsterna delar ut avgiftsfria halkskydd till personer som fyllt 75 år samt ger handledning i hur man kan undvika fall. Utdelning antingen på centralidrottsplanen eller i Äppelbacken.
På fredag har IKIS-stugan öppet hus kl. 13–15 i Lundagården (Alexandersgatan 11). IKIS-stugan är en mötesplats för seniorer.

Digihandledning

Personlig digihandledning ges under veckan på olika platser. Först på måndag 4.10 klockan 16.30-18.30 håller Medborgarinstitutet sin avgiftsfria drop in-rådgivning om digitala apparater i Lyceiparkens skola, Biskopsgatan 3-7, dörr A första våningen ADB-klass 1163.
På tisdag ger ENTER ry:s frivilliga personlig digihandledning på Äppelbackens servicecenter klockan 10-12. Till den här handledningen måste man anmäla sig senast dagen innan på plats eller på telefon 040 183 3354.
Ännu på onsdag ges personlig digihandledning på Vårberga bibliotek mellan klockan 10-12. Här behövs ingen tidsbeställning.
Veckan bjuder på två distansföreläsningar, båda på finska.
På måndag klockan 9-10 är temat för föreläsningen "Instagram- en social mötesplats". Anmälning till medborgainstitutet på förhand: www.porvoo.fi/kansalaisopisto eller per telefon till byrån: 019 520 2660. För anmälan behövs det en fungerande e-postadress.
Samma adress eller telefonnummer ska man använda om man vill delta i tisdagens föreläsning som handlar om demenssjukdomar och hur man ska bemöta en person med demenssjuka.

ANDRA LÄSER