”Känns bra att lite dra andan” – Akans rektor Catharina von Schoultz är alterneringsledig

Som ett resultat av flera sammanträffanden kan rektorn och vd:n för Borgå folkakademi Catharina von Schoultz vara alterneringsledig fram till årsskiftet. En av förutsättningarna var att hon kan lämna skolan i kunniga händer – Peik Holländer tar över som vikarierande rektor och vd.

Catharina von Schoultz säger att arbetet som rektor och vd för Akan är mycket givande men också krävande. Alterneringsledigheten ser hon som en chans att hämta andan efter flera intensiva år.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
10.08.2022 06:31
Catharina von Schoultz har haft en minst sagt turbulent tid som rektor och vd på Borgå folkakademi, Akan, sedan hon tillträdde i augusti 2019. I början av 2020 slog coronapandemin till och i början av det här året inledde Ryssland sitt krig mot Ukraina. Båda de här händelserna har påverkat arbetet på skolan om än på väldigt olika sätt.
Då det gäller flyktingarna som kommit från Ukraina till Finland ordnade Borgå folkakademi under våren en språkkurs i svenska för vuxna och i juni arrangerade man i samarbete med bland annat integrationsföreningen Svenska.fi, Borgå stad och Borgå Akilles läger för ukrainska familjer. Bland annat stod simhallsbesök och fotboll på programmet och familjerna övernattade på skolans internat.

Det här är Akan

Borgå folkakademi, Akan, vid Runebergsgatan 16–18 i Borgå centrum är en av landets drygt åttio folkhögskolor.
Skolan satsar på kompetenshöjande utbildningar i form av längre och kortare kurser.
Akan är också den enda svenskspråkiga aktören som erbjuder sommargymnasiekurser.
Akan kom till 2005 efter en sammanslagning av Borgå folkhögskola (grundad 1889) och Svenska folkakademin (grundad 1909).

ANDRA LÄSER