Gula husets rivning blir polissak i Lovisa

På tisdagskvällen fattade nämnden beslutet att göra en polisanmälan på grund av en rivning som saknade tillstånd.

POLISANMÄLAN. Nämnden fattade beslutet att polisanmäla rivningen av det så kallade Gula huset i Lovisa.
27.05.2020 07:09 UPPDATERAD 27.05.2020 08:01
Det var tidigare i maj som man började riva det så kallade Gula huset på Tullbron i Lovisa. Lovisa stads byggnadsinspektör rusade till platsen för att stoppad arbetet, men rivningen hade ändå hunnit långt att huset inte längre går att rädda.
Huset är den gula tvåvåningsvillan på Tullbron, i hörnet av Skepparegatan och Skepparegränd, ungefär mitt emellan Nordströms skvär och Överstens slott.
På tisdagen träffades Byggnads- och miljönämnden för att bestämma huruvida en polisanmälan är aktuell eftersom rivningen saknade tillstånd.
Beslutet såg oundvikligt ut med premissen att polisanmälan inte är nödvändig endast om "omständigheterna kan betraktas som ringa", och att det inte handlar om en gärning och försummelse som är ringa.
I beslutet kan man läsa att ordförande Ismo Kokko (Saml) föreslog att man inte polisanmäler rivningen, men att förslaget inte fick understöd. Till Yle påpekar han att ärendet gick nästan som i beredningen.
– Rivningen fortsätter men jag tyckte inte att vi skulle bråka om byggavfallet. Och polisen ska nu undersöka ärendet. Jag hade gärna lämnat det bort och låtit förnuftet råda, säger Kokko till Yle på onsdagsmorgonen.
I beredningen av ärendet noteras att beslutet, i motsats till andra former av beslut, inte kan överklagas.

ANDRA LÄSER