Räddad svan på Vessö mår bra – "Vi har haft exceptionellt många svanuppdrag i år"

En ensam svan med blödande vinge har engagerat Vessöborna de senaste dagarna. – I 90 procent av alla svanuppdrag vi får är det fråga om en frisk svan som bara vilar, men den här fågeln behövde vår hjälp, säger Patrick Nyholm vid Wessö FBK

Wessö FBK är en av få frivilliga brandkårer som har tillgång till en drönare. Även i Valkom finns en. De är användbara vid olika räddningsuppdrag, som till exempel detta. Drönaren skickades upp för att ta bilder av svanen och se om den är skadad.
Anmälan kom via alarmcentralen och Patrick Nyholm och hans mannar ryckte ut till den lilla frusna potten vid Sandhöjden i Sondby, aningen skeptiska eftersom det i de flesta svanuppdrag räcker med att skrämmas lite för att svanen ska vakna ur sin vila och flyga iväg. Men den här gången var det inte fråga om falskt alarm.
– Det låg ett några centimeter tjockt istäcke på potten och svanen satt fast några meter från stranden. Vi skickade upp en drönare för att skrämma den lite, men den rörde inte på sig och då såg vi att den blödde från vingen, berättar Nyholm.
Ännu på måndagen låg ett tunt istäcke över sötvattensgropen i Sondby.
En yträddare med ett hansabräde skickades ut för att med håv fånga in svanen.
– Den var annars i gott skick och verkade väläten, men den var helt tydligt skadad.
Svanen väste och försökte på alla sätt komma loss.
– Vi har mycket erfarenhet av svanuppdrag och vet hur man handskas med dem. Det lönar sig att vika ihop vingarna och hålla fast näbben, då tappar den all kraft.
Svanen sattes i en låda och fördes till Pyttis fågelvårdsanstalt.
Nyholm är glad över att svanen engagerat så många samtidigt som han ber folk ha is i hatten när det gäller att ringa larmcentralen om en fastfrusen svan.
– I de allra flesta fall brukar svanen bara vila och flyger självmant iväg om man bara skrämmer den lite. Så det kan löna sig att avvakta en stund innan man ringer efter hjälp. Är det fråga om fyrfota djur på isen är de definitivt på fel ställe, men svanar på isen är sällan i nöd.
Enligt Nyholm har svanuppdragen varit exceptionellt många i år.
– De fattar inte att det är januari och att de borde vara vid estniska kusten vid det här laget. Vi har fortfarande hundratals svanar utanför Vessö. Och folk brukar vara snabba att ringa om de ser en stillasittande svan.

#WessöVPK pelasti siipensä satuttaneen joutsenen ja toimitti sen lintuhoitolaan. #WessöFBK räddade en svan som hade stött ena vingen och transporterade den till fågelvårdsanstalten.

Posted by Itä-Uudenmaan pelastuslaitos - Räddningsverket i Östra Nyland on Monday, January 13, 2020

"Tror den repar sig"

Den skadade svanen fördes till Pyttis fågelvårdsanstalt där den blev omhändertagen av Arto Hokkanen.
– Vi tog den till djurläkaren som putsade såret och sydde vingen med några stygn. På något sätt hade vingen fastnat i isen så svanen inte kunde röra sig.
Hokkanen tror ändå att svanen skadades redan innan den hamnade på isen.
– Det är ganska vanligt att hitta ensamma svanungar som skadat sig och blivit övergivna, men i det här fallet är det fråga om en vuxen svan. Maten har tagit slut och vattnet har frusit vilket tvingat de andra att söka sig vidare, annars håller svanar alltid ihop.
RÄDDAD. Det blödande såret har blivit sytt med ett par stygn. Svanen mår trots omständigheterna bra, men den är trött, uppger vårdarna.
Enligt Hokkanen verkar det som om svanen flugit in i en elledning, skadat sig och landat på den hårda isen där den sedan blivit liggande med skadad vinge.
– Det finns gamla sår som tyder på det, men helt säkra kan vi förstås inte vara.
Han ser ändå att svanen har goda chanser att klara sig.
– Vi hoppas den börjar samarbeta och går med på att äta snart. Hittills har den varit trött och väldigt stressad efter läkarbesöket. Men vi har gett den foder för sjöfåglar, bergssallad och fiskspill, så den har det bra, säger Hokkanen.