Frida Sigfrids: Var snäll – också mot dig själv!

Den här tiden på året funderar många på vad man kan göra annorlunda och bättre nästa år. Dagens kolumnist skriver att man behöver helt enkelt inte bli bättre nästa år.

20.12.2022 06:13
För ungefär exakt ett år sedan funderade jag på vad jag skulle vilja uppnå det kommande året 2022. Jag funderade inte på nyårslöften, utan snarare målsättningar inför det kommande året. En av de målsättningar jag satte upp var att bli klar med mina universitetsstudier under året. Då jag skrev ner målsättningen visste jag att jag satte ribban högt. Att bli en bättre person på något sätt eller prestera bättre inom ett visst område var ju hela tanken med målsättningarna inför det kommande året. Därmed tillämpade jag också logiken: ju mer, desto bättre.
Jag var en av dem som aldrig blivit klar och inte längre kände till dem som börjat några år senare på samma linje. Istället hade jag gett mig ut i arbetslivet och försökt glömma den ångest som tanken på studierna ständigt framkallade. Under året 2022 jobbade jag stenhårt för att den målsättning jag lagt upp skulle bli verklighet. I skrivande stund ser det dessutom ut som att det kommer att lyckas.
Trots det slår det mig nu i efterhand ifall det var nödvändigt att sätta ribban så högt och skulle det verkligen ha varit en katastrof ifall mina studier fördröjts med någon månad till?

ANDRA LÄSER