Fest hela veckan i Vårberga

Invigningen av det nya bildningscentret i Vårberga firas nästa vecka med öppet hus. Bildningscentrets permanenta aktörer presenterar sin verksamhet och ansvarar för veckans program tillsammans med sina samarbetspartner. Det bjuds på program för alla åldrar från måndag till fredag.

15.11.2017 15:53
Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula framför stadens hälsning på en tillställning som ordnas på måndag eftermiddag för inbjudna gäster. I tillställningen deltar bland annat de viktigaste brukarna av byggnaden, det vill säga eleverna i Kevätkummun koulu och Vårberga skola samt barnen i förskoleundervisningsgrupper i Vårvindens daghem och husets övriga aktörer och personal. I tillställningen offentliggörs också byggnadens nya namn som har valts bland de 288 förslag som områdets invånare och övriga intresserade fick föreslå under oktober. Den som föreslog det vinnande namnet får sitt pris under invigningsfesten.
Evenemangen som är öppna för alla börjar på måndag klockan 17 och huset har öppet till klockan 20. Förskolegrupperna i Vårvindens daghem presenterar sina lokaler och sin verksamhet och utmanar besökarna att lösa QR-koder. Passar för alla åldrar, oberoende av språk. Personalen är på plats och hjälper vid behov också att ladda den avgiftsfria QR-applikationen.
I Kevätkummun koulus lokaler diskuteras utmaningarna med kompanjonlärarskap och gott uppförande i skolan tillsammans med lärare och personal. Diskussionsstunder ordnas med cirka 20 minuters mellanrum från och med klockan 17.
Man kan bekanta sig med skolans lokaler och verksamhet på måndag genom att delta i verkstäder där man också knyter ryor tillsammans, dansar folkdanser och formar ordskyltar av lera. Formgivningsorienteringen tar deltagarna till olika ställen i byggnaden. Verkstäderna lämpar sig för alla åldrar och man kan förfriska sig på föräldraföreningens kafé.

Motion, spel och verkstäder

På tisdag testas den splitternya idrottssalen och deltagarna prövar på olika motionsformer under ledning av instruktörer. Grupper och verksamhet ordnas hela dagen och du kan delta avgiftsfritt och utan förhandsanmälan. Deltagarna kan använda omklädningsrummen i anslutning till idrottssalen. För barn och familjer finns det en motionsinriktad äventyrsbana, man kan också pröva på mer sällsynta spel såsom Bounce Ball och LaCrosse. Till utbudet hör bland annat yoga, salsa, logdans, babygymnastik, seniorgymnastik, kroppsvård, parkgymnastik och lätta spel för män med sinne för humor.
Ungdomslokalen Nuokka välkomnar besökarna särskilt på onsdag. På programmet står bland annat ansiktsmålning, pinsverkstad och snabbtävlingar. På spelställen kan man pröva på dansspel, spela piano på datorn, spela biljard, pingis eller olika bräd- och kortspel. På kaféet kan man köpa tilltugg och dricka.
På torsdag ordnar Posintra och biblioteket en gemensam energikväll. Projektchef Tony Lökfors från stadens lokalitetsledning berättar om bildningscentrets livscykelprojekt och visar lokalerna klockan 17–18. På biblioteket bekantar vi oss med virtuella glasögon och gör en egen ljusstyrd robot som kopplas på när man pekar på den med en ficklampa. Verkstaden passar för barn över fyra år tillsammans med en vuxen. Verkstäderna börjar varje heltimme klockan 17, 18 och 19. Anmälning till verkstaden på förhand: jouni.malmborg@porvoo.fi. Deltagare kan komma med också utan anmälan, ifall det finns platser kvar.
I non stop-verkstaden klockan 17–19 skapas arkitektoniska konstruktioner av karameller och tandpetare. Verkstaden lämpar sig för små och stora designers och den arrangeras av kvarterscoacherna i Vårberga.
På fredag ordnar den svenskspråkiga förskolegruppen vid Vårvindens daghem och Vårberga skola program för barnens och elevernas föräldrar på förmiddagen. Bibliotekets sagomusikevenemang är öppet för alla intresserade klockan 13–13.45 och i ungdomslokalen arrangeras det en kväll för unga i högstadieåldern och äldre klockan 18–21.

ANDRA LÄSER