Många medaljer på väg österut

Det lär vara trötta med glada östnylänningar som åker hem till Sibbo, Borgå och Lovisa under lördagskvällen. I de 18 finaler som löptes under karnevalens andra dag fanns många östnyländska pristagare.

4 x 100. Sandra Granroth, Cecilia Ek, Filippa Tallqvist och Sandra Liljendal tog silver medan Kia Helkamaa, Elin Mickos, Isabella Halmevaara och Jessica Laxén stod på bronspallen.
I flickornas 600 + 600 + 400 m tog Kungsvägens skola silver. Två av flickorna i laget fortsatte medaljsviten genom att ta brons i flickornas 4 x 100 meter en dryg timme senare. Detta efter att högstadiet i Petalax, som passerade mållinjen först, blivit diskad på grund av växlingsfel.
– Det känns jätteroligt med medalj, säger Elin Mickos från Sibbo.
I samma stafett tog Lyceiparkens skola hem silvret.
– Vi är glada att vi båda får stå på pallen, säger Mickos som har flera vänner bland Borgålagets löpare.
Alla flickorna i laget är överens om att det är helt annat att springa på Karlsplan än i Helsingfors, främst för att allt är så mycket mindre och inte känns lika stort.
– Dessutom är vädret sämre vilket ju kan påverka stämningen. Men det är en rolig tävling, säger en av Lypaflickorna då de klivit ner från prispallen.
Jämt lopp. Henri Nokelainen, Sakarias Ingman, Oscar Asikainen och Edward Lindberg finslipade taktiken inför finalen och gjorde små ändringar. Det lyckades och gav dem silvermedaljen.

Guld, silver, brons

Ytterligare en medalj blev det då Sibbo gymnasium sprang hem silver i 4 x 100 meter för pojkar på tiden 45,05.
– Det harmar, utbrister ankaret Henri Nokelainen strax efter att han kommit i mål.
Sakarias Ingman rycker in och förklarar:
– Vi hade siktat in oss på guld, och det vara nära att lyckas. Men nog är vi nöjda ändå. Dessutom har vi ännu en stafett framför oss, säger Ingman.
– Men jag fick ett brons i åttan, guld på nian och nu ett silver, så på det sättet känns det bra, säger Nokelainen som springer sitt sista år i Stafettkarnevalen.
– Men Vöråkillarna var för snabba för oss där på slutet.
Sibbo gymnasium visade även framfötterna i den dubbla svenska stafetten där de tog brons efter Vörå och Grankulla.
I 8 x 50 m, mixed för små grundskolor fanns det många nyländska lag i final. Segern gick till Storängens skola i Esbo medan Kvarnbackens elever kom tvåa.
ANDRA LÄSER