En vit jul är nästan säker, men det vackra veckoslutsvädret omringas av våta och gråa dagar

När det gäller julvädret finns det både goda och dåliga nyheter att komma med. Själva julafton ser ut att bli en vacker och solig dag, men på fredag och måndag, då trafiken är som livligast på vägarna, ser det ut att bli riktigt ruggigt väder.

Trots att det såg mörkt ut under veckan så utlovas det vackrare väder till julafton.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
21.12.2022 13:04 UPPDATERAD 21.12.2022 14:12
Vädret ser ut att ta flera vändningar under de kommande dagarna: Från regn och översvämningar till kallare och soligt tillbaka till regn igen. Forecas jourhavande meteorolog Joanna Rinne redovisar för de kommande dagarnas väder i östra Nyland.
– Onsdagens väder är milt och regnigt. Nederbörden kommer främst som regn då det blir varmare under dagen, upp till fyra plusgrader, säger Rinne.
Torsdagens väder ser ut att fortsätta i samma stil.
– Temperaturen kan vara snäppet svalare, kring två till tre plusgrader, medan regnet ser ut att fortsätta i något mindre grad än på onsdagen.
Rinne varnar för riktigt ruggigt före i trafiken på fredag.
Det råder en risk för översvämningar också här i östra Nyland.
– Olyckligt nog ser vädret inte ut att bli bättre på fredag när jultrafiken är som livligast. Det lönar sig att vara extra försiktig när man rör sig på vägarna. Blandningen av is, slask och regn är inget att leka med, säger Rinne.
Sedan kommer hon med de goda nyheterna.
– Det är mycket sannolikt att det trots allt blir en vit jul. På julafton utlovas det svalare temperaturer mellan fem och sju minusgrader. Lördagen ser ut att bli en fin och solig dag.
På juldagen lär det fina vädret få fortsätta, men ett molntäcke kan skymma solen ibland. Prognoserna för måndagen är fortfarande lite osäkra, men det ser inte ljust ut.
– Nästa vändning kommer genast på måndag, då ett nytt regnområde troligtvis kommer att anlända. Det betyder att också julens returtrafik kommer att ske i utmanande väderförhållanden, då nederbörden kan komma som snö, snöblandat regn eller regn. Det är också möjligt att vinden tilltar ordentligt, vilket kan leda till snöyra, säger Rinne.

Översvämningar möjliga

Det blöta vädret ger också upphov till översvämningar. På räddningsverket kommer jourhavande brandmästare Björn Westermark med ett värdefullt tips.
– Det lönar sig att kolla att kloaköppningarna drar vatten. Om de är täckta av is så lönar det sig att slå bort den. Genom att hålla ögonen öppna kan man undvika en hel del problem, säger Westermark.
På onsdagsförmiddagen låg risken för översvämningar i våra trakter på cirka 20 procent, enligt meteorologiska institutet.
Ställvis kan isen ställa till med besvär.
– Risken ser ut att vara lägre här in i många andra delar av landet, men visserligen är den ändå betydande, säger Westermark.
Julens väderprognos är inte den bästa heller från räddningspersonalens perspektiv, men det kunde vara värre.
– Förhoppningsvis förstår folk att vara försiktiga. Att det blir kallare på veckoslutet gör att det hinner frysa på innan returtrafiken kommer i gång. Men allra värst skulle det vara om det blev en likadan snöyra som det var för några veckor sedan.

ANDRA LÄSER