Laga mat som på mormors tid – det smakar fantastiskt och du sparar energi

Energikrisen fick småhusägarna att leta efter nya sätt att tillreda mat. Lösningen hittades i plåtugnar och kakelugnar, och nu sprider sig intresset för den nygamla matlagningsmetoden.

Kanske på grund av de höga energikostnaderna har många hittat ett nygammalt sätt att laga mat - man stoppar in grytan i plåtugnen.
29.03.2023 14:35
När Pernåbon Maarit Rokkanen för mindre än ett halvt år sedan startade Facebookgruppen Pönttöuunikokit hade hon ingen aning om att det fanns ett så stort slumrande intresse för att tillreda mat i traditionella runda plåtugnar som ju egentligen är avsedda för uppvärmning av huset, och är placerade i andra rum än köket. Gruppen har vuxit så det knakar, och redan idag finns cirka 9 000 medlemmar över hela Finland.
– Ursprungligen startade jag inte alls gruppen för att spara el utan för att själv lära mig mera om hur man effektivare kunde utnyttja plåtugnarna, säger Rokkanen. Och nu har det visat sig att vi alla i gruppen ständigt lär varandra nya saker.
– Ännu för fem månader sedan var det nästan omöjligt att på internet hitta recept och tips om hur man lagar mat eller bakar i plåtugn. Men nu finns det hur mycket information som helst tack vare våra aktiva medlemmar.

ANDRA LÄSER