Snart kan man bekanta sig med husgamlingarna i Lovisa

Nedräkningen inför storevenemanget Lovisa historiska hus har börjat. Sista veckoslutet i augusti slår fyrtio husgamlingar upp sina dörrar för besökare. Det händer också mycket annat i staden då.

Huset Klockars ligger i Pernå kyrkoby. Bredvid ligger vackra Pernå kyrka.
21.07.2021 14:32
Antikmarknad, hantverksmarknad, lopptorg, seminarier och försäljning av närproducerad mat är bara en del av omkringprogrammet under Lovisa historiska hus. Det viktigaste är ändå de över hundra år gamla husen som besökarna under sista veckoslutet i augusti kan bekanta sig med. Husen är renoverade med respekt för det gamla, och också trädgårdarna är väl värda ett besök.
I fjol inhiberades det populära evenemanget, men i år blir det av – om än med vissa restriktioner.
Från och med nästa vecka kan man köpa sin biljett som ger en tillträde till husen. På evenemangets webbplats www.loviisanwanhattalot.fi/sv finns både info om biljettförsäljningen och information om evenemanget och där samlas också eventuell ny information som coronapandemin för med sig. På grund av den rådande situationen är det möjligt att antalet biljetter som säljs begränsas.
Kauppiaantalo ligger i Påvalsby. I en byggnad på gården finns Finlands minsta butiksmuseum.
Arrangörerna uppmanar den som vet att den kommer att besöka Lovisa 28-29.8 och köpa biljett på förhand. Då blir det också mindre köer under själva evenemanget.
– Det är också värt att minnas att förhandsköpta biljetter har företräde, ifall vi är tvungna att begränsa mängden besökare, säger projektchef Roberta Roo i ett meddelande.

Coronaregler

I år är fyrtio hus öppna för allmänheten. De flesta finns i Lovisa, men i Strömfors kan man besöka sex gamla hus och i Pernå fyra, om man väljer att ta sig en tur till de trakterna.

Lovisa historiska hus

Pågår 28-29.8 klockan 10-17 i Lovisa.
Biljetter till evenemanget börjar säljas 26.7 kl. 9. Köp av biljetter, samt förhandsköpta biljetterna löses ut under evenemanget.
Mera information finns på www.loviisanwanhattalot.fi och på Facebook och Instagram loviisanwanhattalot.
Arrangörerna strävar efter att göra evenemanget så tryggt som möjligt och påminner om att man ska vara helt frisk om man besöker LHH. Under evenemanget säljs biljetter på olika ställen och även de förhandsbeställda biljetterna löses ut på plats, alla bör vara förberedda på att köa.
Vissa hem förutsätter att besökare över 12 år bär munskydd eller visir. Munskydd finns att köpa i stadens affärer. Om en besökare av hälsoskäl inte kan använda ett munskydd, bör hen komma skilt överens med husägaren om besök.
Det finns en husvakt vid varje hus som tillhandahåller desinfektionsmedel, och besökare bör iaktta god handhygien, hålla avstånd och inte röra vid föremål och ytor. Det finns speciella anvisningar i husen.

ANDRA LÄSER