80 år sedan vinterkrigets slut – kyrkklockorna i hela landet klämtar i fem minuter

På fredag ringer kyrkklockorna runtom i landet till minne av vinterkrigets slut. På dagen 80 år har då passerat sedan Finland tvingades retirera och sluta fred med Sovjetunionen.

KLÄMTAR. På fredag kl. 10.55 ringer kyrkklockorna runtom i landet till minne av vinterkrigets slut. I år är det 80 år sedan freden med Sovjetunionen slöts.
Fredag 13 mars har det gått exakt 80 år sedan vinterkrigets slut. För att hedra alla dem som förlorades i det över tre månader långa kriget mot Sovjetunionen kommer kyrkklockorna att ringa runtom i hela landet.
I Helsingfors domkyrka ordnas även en nationell minnesstund med start klockan 10. Minnesstunden är öppen för vem som helst, och även Finlands statsledning deltar i den. Både Yle och statsrådet direktsänder minnesstunden. Dessutom kan den ses i efterhand via statsrådets Youtube-kanal.
I samband med minnesstunden tänds 105 ljus på Helsingfors domkyrkas trappa – ett ljus för varje dag som kriget pågick.
Klockan 10.55 börjar klockorna ringa i alla lutherska, ortodoxa och katolska kyrkor runtom i landet. Fredsavtalet mellan Finland och Sovjetunionen trädde i kraft 13 mars 1940 exakt klockan 11.00, och nu på fredag ringer kyrkklockorna fram till elvaslaget.
Läs också: Kommentar: Vinterkriget blev en grundbult i den finska identiteten

ANDRA LÄSER